Matkojen järjestely

(Päivityksiä 27.09.2010 kursiivilla

Omatoimisessa kotiseutumatkan järjestelyssä on otettava monia asioita huomioon. Tässä annetaan muutamia käytännön ohjeita tulli- ja rajamuodollisuuksien osalta, varautumisista enemmän tai vähemmän ongelmallisiin tilanteisiin ja niiden välttämiseen, tietoja myös majoituksesta, ruokahuollosta, tulkeista, varovaisuudesta yms. Pohjana ovat useita matkoja tehneiden kokemukset. 

Ennen matkavalmisteluita on syytä selvittää saako entisen kotikylän alueella kulkea, mm.  minne asti raja-alue ulottuu. Raja-alueilla käyntiin on kuitenkin myönnetty erikseen poikkeuslupia.

Matkalle lähtijät 

Suositeltavaa on, että kootaan sopiva ryhmä. Jos kaikki ovat ensikertalaisia, tulisi matkassa olla mieluimmin enemmän kuin 1-2 henkeä. Hyvä apu on, jos joukossa on joku jo aikaisemmin Kurkijoella käynyt.

Passit ja viisumit

Passi pitää tietenkin olla matkassa. Viisumit on hyvä anoa ajoissa. Pari kuukautta ennen matkaa tehty hakemus ainakin varmistaa matkan.  Viisumihakemuksia ja tulliselvityslomakkeita kuin myös muita ohjeita voi kysyä matkatoimitoista. On hyvä huomata, että rajavyöhyke ulottuu monissa kohdin Kurkijoen reuna-alueille. Jos matkakohde on tällaisella alueella, pitää viisumianomuksen yhteydessä pyytää lupa, perusteluna esim. käynti vanhempien tai esivanhempien kotipaikalla, sukututkimus tms.  

Rajan ylitys

Normaalit rajatarkastusmenettelyt ovat voimassa molemmin puolin rajaa, joskin Venäjän puolella saattavat sovellukset joskus vaihdella. Auto pysäytetään tarkastuspisteeseen, ovet avataan ja matkustajat poistuvat autosta ellei tarkastava viranomainen jotain muuta osoita. Auton kuljettajan tulee varautua näyttämään tarpeelliset autoon liittyvät paperit eri paikassa kuin missä matkustajat näyttävät passinsa ja paperinsa. Tulliselvityslomake on syytä täyttää etukäteen Suomen puolella. Kannattaa olla asiallisen kohtelias, naureskelu ja  muu levoton käyttäytyminen saattavat aiheuttaa huomattavia viivytyksiä. Kaikenlaista hässäkkää pitää pyrkiä välttämään naapurimaan tullissa.

Kassit ja laukut kannattaa asetella autoon siten, että ne ovat mahdollisimman helposti tutkittavissa. Toisinaan kaikki kassit kannatetaan mukana passien tarkastuspisteeseen ja  tullimiesten silmien ali. Läpimeno kestää varsin usein syystä tai toisesta varsin kauan, joten kovin tarkkaa ja tiukkaa aikataulua ei matkalle kannata itselleen rakentaa

Venäjän puolella oli aikaisemmin useita välitarkastuspisteitä, nyttemmin vähemmän. Joihinkin saattaa liittyä "virallisia tai epävirallisia" maksuja, joilla ilmeisesti parannetaan muutoin heikkoja palkkoja. Asioita ei kannata yrittää nopeuttaa millään lahjoilla tai tavaran annolla. Auton ikkunalla voi olla avattu tupakka-aski, josta muutama tupakka on poistettu vaikkei itse polttaisikaan. Rajamiehen tai vastaavan viittauksesta tarjotaan tupakka, joskus siinä menee koko aski.

Majoittuminen


Majoitustiloja on Kurkijoella mm. Vätikän kylässä,  Kirkonkylän keskustassa yksittäisiä sekä Raholan koululla. Uusia majoitustiloja tuntuu myös syntyvän kaiken aikaa.  Niiden laillisuudesta ei aina ole tietoa. Varaukset on hyvä tehdä jo helmi-maaliskuussa, jos aikoo alkukesästä lähteä reissuun.

Ruokahuolto

Omat eväät ja puhdasta vettä kannattaa varata mukaan koko matkan ajaksi. Paikallisia kaupallisia ruokapaikkoja ei juuri ole Viipuria lukuun ottamatta sen paremmin matkan varrella kuin Kurkijoella. Joihinkin majoituspaikkoihin saattaa liittyä mahdollisuus valmiin ruuan ostoon. Paikallisista kaupoista voi turvallisin mielin ostaa mm. leipää ja pullotettuja juomia. Vaalimaan kautta mennessä kuohuvat ja muut a-pitoiset juomat on varminta ostaa pian rajan ylityksen jälkeen löytyvästä Viipurin Veikkojen kaupasta. Kurkijoella uusi kauppa kirkonmäellä on auki tiettävästi kesällä koko yön jos ruoka- tai juomapuoli alkaa olla niukka. Paluu-matkan ostokset voi Venäjän tullitarkastuksen jälkeen tehdä Tax Free kaupassa. Hintaerot eri ostopaikkojen välillä ovat jonkin verran tasoittuneet. Välttämättä auton takakontista ostettu juomapullo ei enää ole edullisin. 

Tulkkipalvelut

Jos mukana ei ole venäjänkielen taitoisia, on hyvä pyrkiä varaamaan etukäteen tulkkipalveluita paikan päältä. Suomen kieltä taitaa Kurkijoella muutama yksittäinen henkilö. Paikallinen väestö kauppojen myyjät ja muut toimijat mukaan lukien osaa lähinnä vain venäjää. Kannattaa kuitenkin kokeilla, onko paikalla liikkuvissa venäläisissä asiakkaissa, turisteissa kielitaitoisia.

Auto

Auto on syytä aina pitää lukittuna. Tavaroita ei myöskään pidä jättää näkyville. Majapaikoissa voi olla tarjolla vartiointia tai alue on aidattu. Viipurin torilla käydessä ajetaan torin kyljessä olevalle vartioidulle maksulliselle parkkialueelle. Kurkijoella ei ole kaupallista polttoainejakelua. Auto on syytä siis tankata jo menomatkalla viimeistään  Viipurissa. Mukana on myös hyvä olla jonkilainen tiekartta. Autonavigaattoriin saa Itä-Euroopan kartan, mutta siitä ei ole hyöyä, sillä Venäjän alueen osalta kartta puuttuu.  Satelliittiyhteyksien mahdollisen ajoittaisen puuttumisen, katvealueiden ja  häirinnän vuoksi  navigaattoriin ei voi täysin luottaa.  Jonkinlainen kartta on tarpeen joka tapauksessa. Pääosin vanhojen karttojen tiet ovat edelleen olemassa. Alueelle on kuitenkin tehty uusiakin teitä, joista on syytä jotenkin saada tieto.

Venäjän Lounais-Karjalan ja Laatokan Karjalan alueesta on 2010 valmistunut uusi kartta, jossa myös uusimmat tiet on kuvattu. Kartan paikannimet ja muut karttatiedot ovat sekä venäjäksi että suomeksi. Kartan voi ostaa  esim. tienvarren kaupustelijalta.

Kurkijoelle Käkisalmen ja Hiitolan kautta kulkeva tie oli maaliskuussa 2010 aivan surkeassa kunnossa. Parannuksia oli tehty syksyyn mennessä (26.9.2010) ja tie oli hyvä, parempi kuin koskaan 1990 jälkeen.


Turvallisuus

Mihinkään pelkoon ei ole aihetta. Pienissä ryhmissä liikkuminen on suositeltavampaa kuin yksin kulkeminen. Valppaana on syytä kuitenkin olla mm. taskuvarkaiden varalta Viipurin torilla. Pitkillä tietaipaleilla voi vieläkin tulla vastaan, joskin aikaisempaa vähemmän, ns. liikkuvia kauppiaita, jotka auton tavarakontista myyvät väkijuomia ja vähän muutakin. Aina se ei ole ollut turvallista.  Paras turva on, että välttää ryhtymästä minkäänlaiseen asiointiin tai kaupankäyntiin tällaisten tarjoajien kanssa.

Muuta

Usein suvun vanhan asuinpaikan löytäminen on erittäin vaikeaa, koska rakennukset on monin paikoin viety maata myöten kokonaan pois, vain savupiipun tiilimurusia saattaa hyvällä onnella enää löytää. Maisemat ovat varsinkin Kurkijoen syrjäkylillä siinä määrin umpeutuneita, että vanhoja aikoja vielä muistavankin voi olla mahdotonta tunnistaa ja löytää entisiä kotipaikkoja. Käsi-GPS voi auttaa jos pystyy ennen matkaa joltain kartalta tai Google Earth-sivuilta määrittämään tarpeelliset koordinaatit. Ohjeita on sisällytetty omalle sivulleen jäljempänä.

 

 

 

Seuraavalle sivulle

 

Etusivulle